Η συνεργασία μας με το 12ο Δ.Σ. Ζωγράφου πήρε «σάρκα και οστά» μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Αφού συνεννοηθήκαμε με το Δ/ντή του σχολείου για το “πνεύμα” της συνάντησης,  επικοινώνησα και συνεργαστήκαμε με το Γυμναστή του 12ου Ζωγράφου (κ. Κοσμά Κονδύλη) επιλέξαμε μαζί κινητικές δραστηριότητες αναψυχής και παιχνίδια με τους εξής βασικούς στόχους:

- να μάθουν τα παιδιά να παίζουν με υλικά που μπορούν να τα βρουν ανά πάσα στιγμή και να κατασκευάσουν μόνα τους όσα χρειάζονται για τα παιχνίδια τους και όπου αυτά επιθυμούν (μέρος του project του 1ου Δ.Σ. Χολαργού, «Το Κυνήγι του Κρυμμένου Παιχνιδιού»).

- να εμπλακούν σε κινητικές δραστηριότητες που έχουν χαρακτήρα αναψυχής, αλλά σαφείς προπονητικούς και παιδαγωγικούς στόχους.

Για να μπορέσουμε όμως να παίξουμε όλα αυτά που θέλαμε, έπρεπε να έχουμε και τα ανάλογα υλικά…..

Συγκεντρώσαμε λοιπόν όλη την απαιτούμενη ….  προίκα……
Μετά, όπως ξεκινάει άλλωστε κάθε μάθημα Φυσικής Αγωγής (ονομάζεται επίσης και προπονητική μονάδα), συγκεντρώσαμε τα παιδιά να γνωριστούν και τα χωρίσαμε σε ομάδες.

Προκειμένου να ενισχύσουμε την ομαδικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών και των δύο σχολείων και να αποφύγουμε πιθανές ακραίες συμπεριφορές (π.χ. πόλωση μεταξύ των δύο σχολείων), δημιουργήσαμε 4 ομάδες, κάθε μία από τις οποίες απαρτιζόταν αναλόγως από αγόρια και κορίτσια (μικτές) και από τα δύο σχολεία αντίστοιχα.
Έτσι….
Picture
η συγκέντρωση και η γνωριμία
Picture
χωρισμός των ομάδων
Picture
χωρισμός των ομάδων
Picture
με τη σχετική επίβλεψη
Και όπως ξεκινάει, η θα έπρεπε να ξεκινάει κάθε μάθημα στη Φυσική Αγωγή (έστω κι αν έχει τη μορφή γιορτής) κάναμε και τη σχετική προθέρμανση ή ζέσταμα ή warm-up. Και επειδή είναι πολύ βαρετό να λες…. «τρέξτε δύο γύρους jogging” και «τώρα κουτσό» και «τώρα με πηδηματάκια», απλά χρησιμοποιήσαμε μονά σεντόνια που δώσαμε ένα σε κάθε ομάδα και στην ουσία τα χρησιμοποιήσαμε όπως τα αλεξίπτωτα και το σεντονο-volley.
Picture
πρώτα λοιπόν δώσαμε από ένα μονό σεντόνι σε κάθε ομάδα
Picture
λίγο κουτσό
Picture
μετά απλά περπατήσαμε για να συντονιστούμε με τις νέες ομάδες
Picture
με πηδηματάκια με τα πέλματα ενωμένα σαν να “φιλιούνται”
Picture
μετά πήγαμε λίγο πιο γρήγορα
Picture
βάλαμε και πλαστικά μπαλάκια για να δοκιμάσουμε λίγο και ισορροπίες
Και μετά ξεκινήσαμε να παίζουμε…..
Αρχικά διαλέξαμε το bowling. Δείτε σχετικά για αυτό το απλό παιχνίδι, την κατασκευή του και πως παίζεται, εδώ…..
Picture
έτσι, αφού στήσαμε τις κορύνες και δώσαμε σε κάθε ομάδα μία λεκάνη με πολλά μπαλάκια του tennis και εξηγήσαμε πως θα παίξουμε
Picture
στην αρχή οι επιτυχίες ήταν έως… ελάχιστες
Picture
μετά γίναμε λίγο πιο εύστοχοι
Picture
συνεχίσαμε να προσπαθούμε
Picture
απομακρύναμε και τις κορίνες για να δυσκολέψουν λίγο τα πράγματα
Picture
τελικά τα καταφέραμε…… τα διαλύσαμε σχεδόν όλα
Picture
όμως έπρεπε να τα “ξαναστήσουμε”, για να παίξουμε πάλι και να παίξουμε όλοι
Picture
τα τακτοποιήσαμε λοιπόν όμορφα κι ωραία
Picture
κι εδώ μπορείτε να μας καμαρώσετε καθώς σχεδιάζουμε στρατηγικές
Συνεχίσαμε με ένα παιχνίδι εξάσκησης ισορροπίας και λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, το carryball. Δείτε την κατασκευή του carryball  και πως παίζεται εδώ ….
Picture
έτσι..πήγαμε
Picture
ήρθαμε και
Picture
ξαναπήγαμε και
Picture
το διασκεδάσαμε
Φυσικά από τα παιχνίδια που παίξαμε, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μαγικές ράβδοι, μια από τις πιο πετυχημένες μας κατασκευές φέτος!!!!
Picture
ξεκινήσαμε να τις ισορροπήσουμε
Picture
γίναμε λίγο σαν τον Σαρλό
Picture
κι όσο εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τις ράβδους όρθιες… η γυμνάστρια του 1ου Χολαργού αγνάντευε τις προσπάθειες με ποιμενικό στιλ κρατώντας την παραδοσιακή γκλίτσα
Picture
κάποιοι έκαναν και ζαβολίτσες
… και τελειώσαμε με τις μαγικές ράβδους με τα υπόλοιπα παιχνίδια…. που θα τα βρείτε εδώ…. και εδώ… αλλά, δυστυχώς από τον ενθουσιασμό μας, ξεχαστήκαμε δεν τραβήξαμε τις σχετικές φωτογραφίες.
Το επόμενο παιχνίδι μας, ήταν το Πέτα τα Άχρηστα από το Σπίτι. Τα λόγια είναι περιττά για τον ενθουσιασμό που δημιουργεί, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας….
Picture
κάθε ομάδα απόκτησε από έναν κουβά με..”Άχρηστα”
Picture
εξηγήσαμε τους κανόνες
Picture
μερικές ακόμα διευκρινήσεις
Picture
και δράση
Και η ώρα περνούσε, ευχάριστα μεν, αλλά δυστυχώς οι καλεσμένοι μας θα έπρεπε να αποχωρήσουν σύντομα.
Έτσι παίξαμε και το τελευταίο μας παιχνίδι.  Την Ιστορία του Basket.
Ένα πολύ ωραίο και εύκολο παιχνίδι που μπορεί να παιχτεί παντού και μπορείτε να το δείτε …. εδώ….
Πριν τελειώσουν όλα όμως, απαραίτητο ήταν να χαιρετηθούμε, αλλά και να κάνουμε και μια αξιολόγηση…..
… έτσι πιαστήκαμε όλοι μαζί χέρι-χέρι, σχηματίζοντας έναν…
 τεράστιο κύκλο….
 
Picture
Τα σχολεία μας (1ο Δημ. Σχ. Χολαργού και  12ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου), μέσα από μια ηλεκτρονική συνεργασία, σκεφτήκαμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο που βάζουν οι Νέες Τεχνολογίες (τη φυσική επικοινωνία!!!)  και προχωρήσαμε σε μια συνεργασία “παλαιού τύπου” αλλά ουσιαστικού περιεχομένου.

 Ας πάρουμε τα τα γεγονότα από την αρχή….

 Α. Το 1ο Χολαργού δημοσιεύει στο ιστολόγιό του τον Οκτώβριο του 2012, μια εργασία που έκαναν οι μαθητές της Β τάξης χρησιμοποιώντας “άχρηστα”υλικά. Το 12ο Ζωγράφου διαβάζει την ανάρτηση κι έρχεται σε επικοινωνία με το 1ο Χολαργού σχετικά με την “τεχνογνωσία” και τα υλικά.  Ως εδώ οι Νέες Τεχνολογίες τα πάνε περίφημα…..

 Β. Πραγματοποιείται  συνάντηση του Δ/ντή του 1ου Χολαργού με τη Δασκάλα της Β του 12ου Ζωγράφου όπου και δίνονται τα σχετικά υλικά για την επανάληψη της εργασίας από τους μαθητές του 12ου Ζωγράφου.  Έτσι λοιπόν αφού το 12ο Ζωγράφου έχει τα υλικά,  προχωράει στη δημιουργία των κασετινών από τα “άχρηστα” υλικά και κάνει και τη σχετική δημοσίευση. Η Β΄τάξη του 12ου Ζωγράφου στέλνει ως ευχαριστήριο στο 1ο Χολαργού ένα γράμμα και ένα έργο των μαθητών πάνω στο γνωστό (σε μας)  τεντόπανο.

 Γ. Γίνεται επικοινωνία ξανά μεταξύ των Δ/ντών των δύο σχολείων με σκοπό μια συνάντηση. Όχι μια συνάντηση του τύπου “ήρθαμε”, αλλά μια ουσιαστικού περιεχομένου συνάντηση(όπως προαναφέρθηκε) . Κοινές δραστηριότητες, καινοτόμες, δημιουργικές. Από αυτές που όταν θα τις ανακαλούν οι μαθητές θα λένε με χαμόγελο…”ήταν διαφορετικό, ήταν ωραίο, περάσαμε πολύ όμορφα”….

Εδώ δε χρειάζονται οι νέες τεχνολογίες. Όμως χρειαζόταν η ιδέα που θα κάνει τη συνάντηση διαφορετική. Ο στόχος είναι να έχουν οι μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί  μια διαφορετική εμπειρία που θα βασίζεται στα στοιχεία που τους ενώνουν και τους έφεραν σε επικοινωνία.  Επειδή στα δύο σχολεία υπάρχουν άνθρωποι που δεν ψάχνουν, αλλά βρίσκουν…. βρέθηκε και η ιδέα.

Όμως ακόμα κι αυτή η ιδέα ήθελε τις προδιαγραφές της…έπρεπε λοιπόν:
  •  να  είναι διαθεματική,
  • να συνδέεται με τη σχολική καθημερινότητα,
  • οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν πώς από το “τίποτα” γίνεται “κάτι”, φτάνει να το δουν πιο προσεκτικά και με δημιουργικό μάτι,
  • να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να γνωριστούν μεταξύ τους και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας ,
  • να προάγει την άμιλλα,
  • να είναι τέτοιας διάρκειας ώστε οι μαθητές να σχολάσουν και στα δύο σχολεία στην ώρα τους! (Το πρόβλημα ήταν στο 12ο Ζωγράφου, που είχε και τη μετακίνηση).

Δ.  Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο μας πήρε να το ολοκληρώσουμε. Σημασία έχει ότι το πετύχαμε στο μέγιστο βαθμό.

Τι προέβλεπε λοιπόν το σχέδιο:
  1.   Στο μάθημα της Γλώσσας της Β τάξης και συγκεκριμένα στην ενότητα “Αλληλογραφώ” οι μαθητές θα είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με τον παραδοσιακό τρόπο (σύνταξη επιστολής) ,αλλά και με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών ( αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

  2. Σε αυτό το χρονικό σημείο έγινε και η πρόσκληση από τους μαθητές  της Β τάξης,  του 1ου Χολαργού προς τους μαθητές του 12ου Ζωγράφου οι οποίοι την αποδέχτηκαν με μεγάλη τους χαρά .

  3. Άρχισαν οι ετοιμασίες της φιλοξενίας από το 1ο Χολαργού καθώς και η κατασκευή αναμνηστικών δώρων  από τους μαθητές και των δυο σχολείων με σκοπό την ανταλλαγή τους, την ημέρα της συνάντησης .

  4. Παράλληλα οι Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των δύο σχολείων ήρθαν σε επικοινωνία, ώστε να καθοριστεί το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να γίνουν στην αυλή , υπολογίζοντας τον συγκεκριμένο αριθμό των μαθητών (δεν ήταν και λίγοι ),  αλλά και το χρονικό όριο που υπήρχε. Τα παιχνίδια που επιλέχτηκαν θα παίζονταν σε μεικτές  ομάδες, καλύπτοντας τους στόχους που είχαν από πριν οριστεί. (πέρα από ανταγωνισμό , με στόχο την γνωριμία , αλλά και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής – οικολογικής  δυνατότητας κατασκευής χρήσιμων υλικών από “άχρηστα” υλικά.

 Η ημέρα συνάντησης ορίστηκε στις 9 Απριλίου και οι προεργασίες και από τις δυο πλευρές άρχισαν.

Οι συντελεστές αυτής της συνάντησης…. 

Γαμβρινός Γιώργος Δ/ντής του 1ου Δημ.Σχ. Χολαργού, 
 Γιώτη Λαμπρίνα, Δ/ντρια του 12ου Δημ. Σχ. Ζωγράφου

Καραγιωργάκη  Ειρήνη, Εκπαιδευτικός της Β τάξης στο 12ο Ζωγράφου

Παπαγεωργίου Βίβιαν, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο 1ο Χολαργού

Κονδύλης Κοσμάς, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο 12ο Ζωγράφου

Σκιούρη Ελένη, Εκπαιδευτικός Β1 τάξης στο 1ο Χολαργού

Τσαγκάρη Ευτυχία, Εκπαιδευτικός Β2 τάξης στο 1ο Χολαργού

και 70 μαθητές και μαθήτριες τριών τμημάτων της Β τάξης,

που με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ολοκλήρωσαν το όλο εγχείρημα, κάνοντάς το πραγματικότητα
 
Μετά  από δύο αναρτήσεις (Όταν η συνεργασία διευρύνει το πλαίσιό της και  Συνεργασίας συνέχεια),  πολλές ώρες συνεννοήσεων, προγραμματισμού  και συναντήσεων με τους υπεύθυνους συναδέλφους του 12ου Δημ. Σχ. Ζωγράφου, καταφέραμε να διοργανώσουμε μια συνάντηση στο σχολείο μας. Θα ερχόταν η Β τάξη του 12ου Δημ. Σχ. Ζωγράφου να συναντηθεί με τη δική μας Β τάξη και να διασκεδάσουν μέσω κοινών (επίσης προγραμματισμένων) δραστηριοτήτων.

Πλησίαζε  η μέρα που θα ερχόταν λοιπόν το 12ο Ζωγράφου  … Η πρόσκληση μας θα γινόταν γεγονός.  Αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε δωράκια για τους νέους μας φίλους . Βάλαμε την καλύτερη διάθεσή μας και διπλή δόση φαντασίας …θα κατασκευάζαμε καλαθάκια για το Πάσχα !
με αποτέλεσμα αυτό το καλαθάκι…
αλλά βάψαμε και αυγά, με την παραδοσιακή μέθοδο…..με φύλλα κρεμμυδιού. Άδεια καλάθια θα προσφέραμε ως δώρο;
και για να μας θυμούνται καθώς ο χρόνος περνάει… φτιάξαμε ένα ρολόι, χρησιμοποιώντας χαρτονένια βάση για τούρτα, τεντόπανο, και πλαστικοποιητή…βάλαμε και μηχανισμό για να λειτουργεί….
το υπογράψαμε όλοι….