Ήδη, όλοι μας γνωρίζουμε πόσο πολύ χαιρόμαστε, όταν καθόμαστε στην ίδια ομάδα με τους φίλους μας και τους συμμαθητές μας. Ο λόγος; Μπορούμε να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας σε μια εργασία, ή να προσπαθούμε να λύσουμε όλοι μαζί ένα δύσκολο πρόβλημα ή ακόμα και να γελάμε με το ίδιο αστείο. Όπως, λοιπόν,  νιώθετε εσείς τα παιδιά, κάπως έτσι νιώθουμε κι εμείς οι μεγάλοι, όταν μοιραζόμαστε τις ιδέες μας και την προσπάθειά μας με τους άλλους δασκάλους. Γι’ αυτό, φέτος, μας δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούμε μαθητές και εκπαιδευτικοί επάνω σε καινούριες ιδέες, όπως το Geoboard, δηλαδή το Γεωμετρικό Πίνακα αλλά και τον σκρατσοπίνακα.
Όμως είπαμε να μην σταματήσουμε εδώ…Εκτός από τη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων της φετινής Τρίτης του Σχολείου μας, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε και τις δράσεις συμμαθητών μας από ένα γειτονικό μας σχολείο, το 1ο Δημοτικό  Σχολείο Χολαργού.

Θα ανταλλάξουμε ιδέες, θα παίξουμε αλλά και θα ανακαλύψουμε ένα σωρό καινούρια πράγματα. Μαθαίνουμε, λοιπόν, να ακούμε τους άλλους, να σεβόμαστε την άποψή τους και να συζητούμε ό,τι μας απασχολεί.

Και μην ξεχνάτε…Η αγάπη για τη  γνώση φέρνει τους  ανθρώπους πιο κοντά,… έστω και διαδικτυακά!

Στις αναρτήσεις των επόμενων ημερών θα μάθετε τις εντυπώσεις μας από το πρώτο μας μάθημα με το Geoboard!

Λίγη υπομονή, μέχρι τότε!!!Γ2 τάξη, 1ο Παπάγου
 
Αφού κατασκευάστηκαν προέκυψε το εξής θέμα:

Πώς θα μεταφέρονται; Πώς μπορούν να γίνουν “ευέλικτες” συσκευές, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται πιο εύκολα;

Η λύση ήταν η δημιουργία μιας “εκπαιδευτικής” βαλίτσας. Ένας ανθεκτικός χαρτοφύλακας δηλαδή, που θα μπορεί να μεταφέρει τα απαραίτητα. Επόμενο ερώτημα …ποια είναι τα απαραίτητα;

  1. Δύο ταμπλό με βέλκρο.
  2. Ένα geoboard.
  3. Δύο κλωστομόλυβα.
Αυτά δηλαδή….
Picture
Τελειώσαμε. Μένει η εφαρμογή στην πράξη, δηλαδή στην τάξη.
 
Αυτή η κατασκευή ξεκίνησε μετά από ένα βίντεο που παρακολουθήσαμε στο TED.

Αυτό…
Για την οικονομία του χρόνου και πέρα από το ότι παρουσιάζει ο κ. Arvind είναι αξιέπαινο από κάθε άποψη… το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στο 11:13 (χρόνος του βίντεο).

Αυτή λοιπόν η κατασκευή μας ενθουσίασε. Παραθέτουμε λακωνικά μερικούς από τους λόγους.

  • Γίνεται εύκολα.
  • Δεν είναι απαραίτητο να γίνει όπως το κατασκεύασε ο κ. Arvind Gupta.
  • Απαιτεί σκέψη από το μαθητή για το σημείο εκκίνησης της ζωγραφιάς του (ζωγραφίζω).  Ναι μεν μπορεί να κόψει το νήμα (μια κλωστή)  και να συνεχίσει σε άλλο σημείο, αλλά τότε δεν θα είχε διαφορά ως προς τον τρόπο λειτουργίας του από τα συμβατικά μολύβια. Η δική μας σκέψη είναι να ζωγραφίζει με μονοκονδυλιά.
  • Αν κάτι δεν αρέσει στο μαθητή μπορεί απλά να τραβήξει το νήμα πίσω και να το ξανατοποθετήσει (ξεζωγραφίζω….. δεν σβήνω!!!)
  • Είναι ένας τρόπος ηχηρής ζωγραφικής. Ο ήχος που κάνει το κλωστομόλυβο πάνω στο βέλκρο είναι χαρακτηριστικός(και έναν ήχο) .
  • Είναι πρωτότυπο.
  • Είναι φθηνό.
  • Μπορεί να κατασκευαστεί από μαθητές.
  • Βοηθάει στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας του χεριού.
  • Στις μικρές τάξεις (όχι απόλυτα) μαθαίνουν οι μαθητές να γράφουν τα γράμματα με μονοκονδυλιά.
  • Μπορούν να δημιουργηθούν  παιχνίδια αφής, μια και είναι τρισδιάστατη η ζωγραφιά.
Δεν θέλαμε και πολύ να μπούμε στη διαδικασία…

Ξέρετε δεν είναι συνηθισμένο  να έχουμε όλα τα υλικά και απλά να τα συνδέουμε για να βγει αποτέλεσμα. Συνήθως χρησιμοποιούμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. Σπάνια τα έχουμε όλα. Έτσι απευθυνόμαστε  σε γνωστούς σε φίλους σε συναδέλφους…κι αν δεν βρούμε αυτό που ψάχνουμε, τότε απευθυνόμαστε στα “ρετάλια” των επαγγελματιών… Χρονοβόρο, αλλά άκρως ικανοποιητικό στο αποτέλεσμα. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως αυτοί οι επαγγελματίες που έχουμε απευθυνθεί μέχρι σήμερα, δεν μας έχουν απογοητεύσει ποτέ. Έχουμε απευθυνθεί σε μαραγκό, σε βιομηχανικά είδη (εδώ είναι αρκετοί) , σε ζαχαροπλάστη, σε κατασκευαστή τεντών…Όλοι πρόθυμοι…και ποτέ δεν μας ζήτησαν χρήματα…Σίγουρα αυτό που θέλουμε δεν είναι εμπορεύσιμο γι’ αυτούς, αλλά ο χρόνος τους είναι πολύτιμος, για να κάθονται να τους εξηγούμε τι θέλουμε και να μας κάνουν και υποδείξεις – προτάσεις ως ειδικοί….

Έτσι λοιπόν από κάπου έπρεπε να γίνει η αρχή…..

Βρέθηκε  μια σύριγγα σίτισης και αγοράσαμε άλλη μία (50 λεπτά, εκεί μάθαμε ότι λέγεται “σίτισης”)!!! Αυτές είναι γιγάντιες και δεν έχουν βελόνα. Αυτό θα ήταν το μολύβι!!!. Όμως κάπως έπρεπε να τροφοδοτείται με το “νηματομελάνι“…

Η λύση βρέθηκε στα βιομηχανικά είδη.  Δεν γνωρίζαμε πως ακριβώς μπορεί να γίνει ένα καρούλι με κλωστή,  πάνω στη σύριγγα. Γνώριζε όμως ο κ. Μιχάλης όπου εμπορεύεται τα βιομηχανικά είδη!!!

Χρειάστηκαν και κομμάτια τέντας να κοπούν στρογγυλά για να ολοκληρωθεί το “καρούλι”….. και το αποτέλεσμα….
Έτοιμη λοιπόν η πρώτη έκδοση…. Όπως θα διαβάσατε, η εικόνα της σύριγγας δεν έχει σχολική “αύρα”. Προχωρήσαμε λοιπόν στη δημιουργία άλλης έκδοσης.  Το κόστος του συγκεκριμένου “κλωστομόλυβου” (σύριγγα)  ήταν 2,5 ευρώ.

Η φιλοσοφία της κατασκευής είναι δεδομένη, ο τρόπος εκτέλεσης όμως όχι, οπότε πάμε πάλι στα βιομηχανικά είδη… Στοχεύουμε σε  δύο πράγματα…Χαμηλό κόστος και ακίνδυνη κατασκευή. Στη περίπτωση της σύριγγας χρησιμοποιήθηκε τρυπάνι για να μπουν οι ειδικές βίδες… Στην τάξη δεν μπορούμε να έχουμε τρυπάνια, αν θέλουμε να το κατασκευάσουν οι μαθητές….

Στα βιομηχανικά είδη λοιπόν….

Σίγουρα θα έχετε δει αυτά τα μικρά ρολά που μοιάζουν με σφουγγάρια και βρίσκονται πάνω σε ένα μεταλλικό άξονα… Θα καταλάβετε ποια λέμε στις φωτογραφίες…

Αυτά τα ρολά παρουσίαζαν εξαιρετικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τη σύριγγα.

Δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί καρούλι. Γίνεται καρούλι το σφουγγάρι με το κατάλληλο κόψιμο (ένα κοπίδι είναι αρκετό)

Έχει έτοιμη όλη την κατασκευή αλλά είναι κολλημένο με τη λαβή χειρισμού του.

Λύθηκαν τα προβλήματα αυτά. Η λαβή έλιωσε με πιστόλι θερμού αέρα (δεν είναι για τα μαλλιά αυτό, λιώνει σχεδόν οτιδήποτε δεν είναι μεταλλικό)

Το στέλεχος που έμεινε προσαρμόστηκε πάνω σε οτιδήποτε επιτρέπει στο νήμα να περάσει, Παλιό στυλό, σωληνάκι αυτόματου ποτίσματος…οτιδήποτε….

Το κάθε στέλεχος κόστισε 1,25 ευρώ. Επειδή παίρνει και ανταλλακτικά μπορούμε να έχουμε έτοιμα καρούλια με ό,τι χρώμα νήματος και βάζουμε στο κλωστομόλυβο αυτό που θέλουμε κάθε φορά…. Τα κυλινδρικά σφουγγαράκια κοστίζουν λιγότερο από 50 λεπτά…

Το αποτέλεσμα…..
Picture
η λαβή και το στέλεχος του ρολού βαψίματος
Picture
το πιστόλι θερμού αέρα…
Picture
άρχισε η διαδικασία…
Picture
τα αποτελέσματα είναι γρήγορα…
Picture
…..
Picture
τελειώσαμε…έμεινε μόνο το μεταλικό μέρος
Picture
το “ρολάκι”…το βάζουμε πάνω στο στέλεχος…
Picture
κρατάμε ένα στυλό εκεί που θέλουμε να αφήσει σημάδι και περιστρέφουμε….
Picture
μετά το στυλό παίρνουμε το κοπίδι και απλά συνεχίζουμε να περιστρέφουμε…κόβεται εύκολα. Αφαιρούμε ότι κόψαμε και έτοιμο το καρούλι…..
Picture
χωρίς σύριγγα...το αποτέλεσμα...
Ακόμα μια απόπειρα για διαφορετική έκδοση…με σύρμα από κρεμάστρα αυτή τη φορά με ένα ξύλινο κύλινδρο που υπήρχε διαθέσιμος σε κατάστημα, για να σηκώνονται βαριές σακούλες… και κομμάτι από λάστιχο αυτόματου ποτίσματος…
και...
Picture
Ωραία! Φτιάχτηκαν τα κλωστομόλυβα!!!
Που θα ζωγραφίσουν; Εδώ…
πιθανή απορία αναγνώστη…ο ήχος πού είναι;

Ανοίξτε τα ηχεία και…


Ζωγραφίζω με μια κλωστή κι έναν ήχο…..
και

Ξεζωγραφίζω χωρίς ήχο…..
για να ολοκληρωθεί η δοκιμή χρειάστηκαν και δύο εθελοντές, …. Τους ζητήσαμε να ζωγραφίσουν αφού του εξηγήσαμε τις ιδιαιτερότητες….
Γαμβρινός Γιώργος, 1ο Χολαργού
Σακαρέλη Μαρία, 1ο Χολαργού
Ψιλού ΝΙκολέτα, 1ο Παπάγου


 
Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη. Υπάρχει και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά σε σχολεία του εξωτερικού.  Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι πώς αυτές οι κατασκευές μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στους στόχους μας.
πώς έγινε λοιπόν το... home made geoboard;
1ο Μέρος
2ο Μέρος
 
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν περίεργο.
Εκεί που είχαμε μπει σε ένα ρυθμό στο σχολείο μας, εκεί που είχαμε προεκτιμήσει τι καινούργιο θα εισάγουμε ως “σπαστήρι” της σχολικής ρουτίνας, όλα άλλαξαν. Το τι σημαίνει “άλλαξαν” το βιώνουμε όλοι και δε χρειάζεται να επεκταθώ.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν θα εφαρμόσουμε τις καλοκαιρινές ιδέες, αλλά πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε στο νέο ρυθμό. Χρειαζόμαστε χρόνο.

Ποιες είναι όμως οι καλοκαιρινές ιδέες; Αυτό άλλωστε είναι το θέμα της ανάρτησης. Η εφαρμογή τους θα έρθει, …θέλει δε θέλει…

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την περιγραφή και θα ακολουθήσουν και οι αναλυτικές οδηγίες και σκέψεις.
Η πρώτη σκέψη λοιπόν ήταν πως ό,τι και να δημιουργηθεί πρέπει να είναι προϊόν συνεργασίας. Είναι πολύ πιο εποικοδομητικό να υπάρχει κοινός στόχος σε ομάδα ανθρώπων. Μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να σεβόμαστε τον άλλο και τη διαφορετική άποψη, να κρίνουμε και να δουλεύουμε ομαδικά.
Pictureκλωστομόλυβα και σκρατσοπίνακας
…αρχίσαμε τις συζητήσεις τον Ιούνιο, με τη Γ τάξη του 1ου Δημ. Σχ. Παπάγου.  Γιατί επιλέξαμε το 1ο Παπάγου; Γιατί εκεί υπηρετεί συνάδελφος η οποία έχει υπηρετήσει στο 1ο Χολαργού κι έτσι δε χρειαζόταν να “συστηθούμε”. Έχουμε συνεργαστεί στη Μάχη του Μαραθώνα, και στη Ρόδα είναι και γυρίζει,.

Μετά από έρευνα, σκέψη και συζήτηση, οι ιδέες που έγιναν προτάσεις και υλοποιήθηκαν, ήταν οι εξής
κατασκευές:

  • Geoboard, για χρήση τους στα Μαθηματικά. (αυτή είναι η κύρια χρήση, αλλά υπάρχουν πολλές δευτερεύουσες)
  • Κλωστομόλυβα και σκρατσοπίνακες, για γενική χρήση και δημιουργική διασκέδαση. (σαφώς και δεν έχει όριο η χρήση του, αλλά κάτι πρέπει να γράψω)
Ακούγονται παράξενα, αλλά διαβάζοντας τις σχετικές αναρτήσεις, εξηγούνται όλα.

Picturegeoboard
Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι μετά τις συζητήσεις έγιναν και οι πρώτες ανιχνεύσεις στην αναζήτηση των υλικών. Κάποια υπήρχαν, κάποια βρέθηκαν και κάποια μας χαρίστηκαν (ναι, γίνεται ακόμα και σήμερα αυτό). Το κόστος των κατασκευών έφτασε τα 45 ευρώ για ό,τι φτιάχτηκε. Δεν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα των σχολείων, ακόμα κι εκεί υπήρχε συνεργασία.  Δεν έχει καμιά σημασία ποιος έκανε τι και ποιος πλήρωσε πόσα. Σημασία έχει ότι ο στόχος επιτεύχθηκε. Και αφού επιτεύχθηκε μας πρόσθεσε δύναμη στο να πάμε και σε επόμενο…. δεν σταματάμε.

Αρχίζουμε λοιπόν… σε πείσμα των καιρών….
Γαμβρινός Γιώργος, 1ο Χολαργού, Σακαρέλη Μαρία, 1ο Χολαργού, Ψιλού Νικολέτα, 1ο Παπάγου